Friday, November 28, 2014

Ringkasan Senarai Tajuk-tajuk Tanyalah Ustaz Siri 142 - 196

Senarai Tajuk-tajuk Soalan 142 - 196

Siri 142 adalah menjelaskan persoalan hukum bulu kucing, air ikan kena baju, doa khatam al-Quran, nita semasa berkorban dan ibu kena sihir.

Siri 143 adalah menjelaskan persoalan pawah kebun, mengatasi was-was, fidyah tak berganda, niat untuk melakukan dosa dan jin ada Islam dan kafir.

Siri 144 adalah menjelaskan persoalan tebus talak, wang pinjaman bank untuk perniagaan, aqiqah untuk bukan Islam, konsep qada dan qadar dan hukum bulu kucing.

Siri 145 adalah menjelaskan persoalan kisah Dajjal, siram air di kubur, harta pusaka wang haram, perkara membatalkan wuduk dan roh manusia.

Siri 146 adalah menjelaskan persoalan menangis ketika solat, membaca talkin, hukum menyambut Maulid irrasul, solat menghadap kiblat dan konsep kalimah  laa ilaaha illallah.

Siri 147 adalah menjelaskan persoalan bayar hutang dengan duit haram, tangan kidal, hasil binatang haram di makan, melihat bakal isteri dan ibu tak restu perkahwinan.

Siri 148 adalah menjelaskan persoalan al-Quran sebagai penawar penyakit, hukum berkorban (tak boleh potong kuku dan rambut), al-Quran menjawap masalah manusia, hukum bunuh semut gatal dan iddah kematian suami.

Siri 149 adalah menjelaskan persoalan zakat emas perhiasan, hukum cederakan kucing, merawat santau (ayat al-Quran), doa yang di baca selepas tahyat akhir sebelum salam dan cara beristinjak. 

Siri 150 adalah menjelaskan persoalan hukum mewarnakan rambut, ayat al-Quran rawatan kanser, cara berdoa angakt tangan yang betul, pertunangan dalam Islam dan hutang (menuntut hutang di bayar).

Siri 151 adalah menjelaskan persoalan doa untuk orang sakit, penyakit mengantuk kerana penyakit saraf, maksud mahar / mas kawin, menuduh isteri oleh suami, 
dan berbohong yang di benarkan.

Siri 152 adalah menjelaskan persoalan fitnah dajjal, hukum berjabat tangan, ciri-ciri suami soleh, hukum isteri curang dan telinga berdengaung .

Siri 153 adalah menjelaskan persoalan hukum bersalaman dengan wanita, qada' solat yang ditinggalkan, ziarah jenazah, hukum makan siput babi dan hukum makan lebah.

Siri 154 adalah menjelaskan persoalan hukum halal dan haram, syarat membela anjing, aurat wanita (kesalahan wanita), masuk tandas tutup kepala - hadis sangat dhaif dan tempuh darah nifas, hukum berkorban untuk orang mati dan ibu bapa tak tanggung dosa anak.

Siri 155 adalah menjelaskan persoalan hukum makan ulat, sedekah boleh ubati penyakit, minum ketika khutbah, hukum onani, melambatkan solat.

Siri 156 adalah menjelaskan persoalan murtad tak percaya Allah SWT, Payung Emas tak ada nas, hantar jenazah ke kuburan, mandi wiladah dan mandi malam hari.

Siri 157 adalah menjelaskan persoalan hukum batalkan puasa qada, kisah firaun, teguran cara hikmah, ambil wuduk bua aurat dan berkahwin wanita ahli kitab. 

Siri 158 adalah menjelaskan persoalan tuduhan kafir, merancang keluarga, melambatkan solat, berdoa dan cara angkat tangan dan pingana mangkuk sumbing.

Siri 159 adalah menjelaskan persoalan syarat-syarat taubat, cara menjawab salam, wanita ziarah kubur, Nabi SAW di racun Yahudi dan syarat mendapat rahmat Allah.

Siri 160 adalah menjelaskan persoalan hukum onani, ciri-ciri isteri tak solehah, payung emas (bukan hadis sahih) , hukum air liur kucing , taubat di terima (tanda-tandanya) dan jenazah di kebumikan tiada makhluk yang ikut ke kubur.

Siri 161 adalah menjelaskan persoalan hukum tinggalkan solat, hukum minum arak, cara tingkatkan iman, mendapat ketenagan hati dan warna baju Rasulullah.

Siri 162 adalah menjelaskan persoalan amalan dan larangan haid, kelebihan mati syahid, pembelian emas cara ansuran, zihar isteri sama seperti emak mertua dan hukum membuang ancak.

Siri 163 adalah menjelaskan persoalan cara duduk tahyat akhir, tak terima takdir Allah, hadis palsu wanita melahirkan anak, bersalaman dengan kanak-kanak dan perbezaan qarin dan syaitan.

Siri 164 adalah menjelaskan persoalan haid lebih 15 hari, doa pada sahabat (hadis tak sahih) , kedudukan jenazah ketika solat jenazah, tafsir mimpi melihat cermin dan doa kepada ibu yang kafir.

Siri 165 adalah menjelaskan persoalan korban kambing boleh di kongsikan, sembelihan orang Yahudi, doa makan hadis dhaif, wanita kurang akal dan agama dan hukum kawin paksa.

Siri 166 adalah menjelaskan persoalan kewajipan tunaikan haji, khutbah Jumaat tak di dengar, hadis 73 golongan, upah daging korban dan hukum tawaf sentuh wanita.

Siri 167 adalah menjelaskan persoalan wuduk sentuh suami dan isteri, tawaf wida pergi beli barang, wanita solat perlu ada sutrah, air mutlak masuk tahi cecak dan batas aurat muka wanita.

Siri 168 adalah menjelaskan persoalan wang tak patuh syariah, daging korban cara agihan, hukum janin lembu semasa korban, penyakit nyanyuk cara mengubatinya dan ayat al-Quran Allah berikan petunjuk..

Siri 169 adalah menjelaskan persoalan doa melihat petir, hukum membunuh cicak, Israk dan Mikraj, pembahagian masa dan zakat pendapatan.

Siri 170 adalah menjelaskan persoalan emas beli cara hutang, anak yatim, akad jual beli (tunai dan hutang), solat Jumaat (tinggal) dan solat (sir dan jahar)

Siri 171 adalah menjelaskan persoalan wanita ziarah kubur, perbezaan ujian dan bala, perayaan orang bukan Islam, harta sepencarian dan bid'ah dan sunah.

Siri 172 adalah menjelaskan persoalan zakat beri pada ahli keluarga, alkohol dalam makanan, solat qada , imam solat di benci makmum, hutang tak di bayar.

Siri 173 adalah menjelaskan persoalan wuduk batal sentuhan suami isteri, syarat mohon fasakh, kandungan anak luar nikah 4 bulan, baring tak batalkan wuduk dan hukum jimak ketika haid.

Siri 174 adalah menjelaskan persoalan bacaan sujud sahwi, roh tamyis, anak baru lahir cara sambutannya, anak angkat dan baring tak batalkan wuduk

Siri 175 adalah menjelaskan persoalan persiapan sebelum meninggal dunia, solat sunat kifaratul baul,  lelaki pakai seluar ketat, doa mohon rezeki yang haram, solat pegang mikrofon dan solat dalam kenderaan.

Siri 176 adalah menjelaskan persoalan najis cicak, kanak-kanak hisab susu ibu, mendidik anak remaja perempuan, solat baju terkena darah dan selawat Nabi SAW

Siri 177 adalah menjelaskan persoalan batal solat tertinggal rukun panjang, menyesal berkahwin, surah al-Baqarah jauhi syaitan, marah cara mengawalnya dan bersin dan menguap.

Siri 178 adalah menjelaskan persoalan aurat wanita, cerai taklik, qarin manusia, sujud tilawah dan doa lepas tahyat akhir.

Siri 179 adalah menjelaskan persoalan adat bersanding, doa memasak, doa mendapat zuriat, solat sentuh anak kecil dan bertaubat kali kedua.

Siri 180 adalah menjelaskan persoalan konsep tawasul, suasa tak boleh untuk lelaki, wanita haid potong kuku, tanda taubat di terima, takwa paling mulia di sisi Allah.

Siri 181 adalah menjelaskan persoalan menghadiri majlis arak, sai'e dan umrah, haid wanita tak menentu, puasa qada' pada hari Jumaat, wuduk tak batal sentuh wanita.

Siri 182 adalah menjelaskan persoalan kawin paksa, dagu wanita bukan aurat, air mustakmal, was-was ketika berwuduk, khauf dan rajak.

Siri 183 adalah menjelaskan persoalan anak gadis suka membantah nasihat ibu bapa, membela anak gadis dengan didikan Islam, keguguran baru 3 bulan, lafaz cerai suami pada orang lain dan wanita solat berjemaah.

Siri 184 adalah menjelaskan persoalan menghisap rokok haram, Imam Ghazali 6 ciri wanita yang tidak baik, solat isyak lewat, hukum alat muzik bertali , perkara-perkara membatalkan solat dan adakah tapak kaki wanita aurat?

Siri 185 adalah menjelaskan persoalan ihram dan tawaf wanita pakai purdah, tidur tiarap, harta takaful kena di faraidkan, telekong yang ketat, dan fitnah dajjal.

Siri 186 adalah menjelaskan persoalan adab tidur, semasa solat membuka pintu, pertunangan dalam Islam, air mustakmal dan mandi wiladah.

Siri 187 adalah menjelaskan persoalan tanda sujud di wajah, niat dalam solat 4 mazhab, syarat taubat di terima atau di tolak, cara samak najis mughalazah dan hukum lelaki menyerupai wanita.

Siri 188 adalah menjelaskan persoalan bantuan kepada mualaf, perbezaan ma'tsurat dan manzil, solat sunat hifzi, bila melihat kemungkaran dan wanita di syurga dengan suami terakhir.

Siri 189 adalah menjelaskan persoalan suami guna gaji isteri, sifat sombong, tafsir surah an-Nisa' ayat 47, khyusuk dalam solat dan hilangkan perasaan takut.

Siri 190 adalah menjelaskan persoalan rahsia perkara ghaib, doa panjang umur, isteri mendedahkan aib suami, janda boleh berkahwin ikut pilihannya dan suami pentingkan rakan-rakannya.

Siri 191 adalah menjelaskan persoalan tips nafas panjang, solat pakai baju ada gambar binatang, iddah wanita di ceraikan suaminya, jodoh wanita yang telah bertaubat dan bayar fidyah puasa untuk ibu bapa yang meninggal dunia.

Siri 192 adalah menjelaskan persoalan aqiqah untuk anak yang sudah baligh, membaca surah al-Waqiah , terlanjur melakukan zina dan adat yang bertentangan syarak semasa majlis walimatul urus.

Siri 193 adalah menjelaskan persoalan hukum isteri mencari nafkah dan suami duduk dirumah, ciri-ciri lelaki yang baik, apa maksud bai'ah dalam Islam, amanah dan tanggungjawab dalam Islam dan bolehkan manusia berkahwin dengan bunian?

Siri 194 adalah menjelaskan persoalan golongan yang memutuskan silaturahim, jual beli dalam Islam, restu ibu bapa dalam perkahwinan, zikir 100 kali dan cara bersihkan hati.


Siri 195 adalah menjelaskan persoalan sifat-sifat orang terpilih mendapat mimpi yang baik, hari kiamat tiupan sangkakala, darah nyamuk najis yang di maafkan, titian sirat (1 orang daripada 1000 masuk syurga), tuntut hutang cara lembut.

Siri 196 adalah menjelaskan persoalan hak jiran, petua orang tua tidak ada nas, hutang dalam Islam, wanita sebagai fitnah dan hati terhijab.


No comments:

Post a Comment