Saturday, May 10, 2014

Ringkasan Senarai Tajuk-tajuk Tanyalah Ustaz Siri 68 - 113

Senarai Tajuk-Tajuk Soalan Siri 68 - 113

Siri 68 adalah menjelaskan persoalan suami tak bekerja, puasa bapa sudah meninggal dunia, minta di puji, bisikan di hati manusia dan bekerja di kelinik swasta.

Siri 69 adalah menjelaskan persoalan tafsir mimpi hari kiamat, waktu-waktu solat, hukum berdoa tapi tak solat, hukum fasakh dan mengaminkan atau menjawab salam di TV atau radio.

Siri 70 adalah menjelaskan persoalan menjual kayu surau lama, baca al-Quran dengan berbaring, adab-adab membaca al-Quran, hukum perniagaan on line dan mengaibkan seseorang.

Siri 71 adalah menjelaskan persoalan memakai gigi emas, hadis palsu azab meninggalkan solat, wanita haid , tafsir surah al-Maaidah ayat 93 dan doa untuk orang sakit.

Siri 72 adalah menjelaskan persoalan majikan ambil rasuah, keperluan zikir mengubati hati, urusan jenazah mati kebakaran, hukum bercinta dan perlu berdoa dan berusaha.

Siri 73 adalah menjelaskan persoalan sedekah jariah, mandi bunga, tidur lampu dipadam, santau berdosa dan hukum murtad .

Siri 74 adalah menjelaskan persoalan mandi wajib, isteri curang, aurat wanita muslim depan wanita bukan muslim, ceramik gambar binatang dan hukum insuran.

Siri 75 adalah menjelaskan persoalan qada solat kerana tertidur, menggugurkan janin, cara bayaran hutang, hukum melabur wang dan hukum ikhtikaf. 

Siri 76 adalah menjelaskan persoalan doa ketika bersama isteri, menginai rambut, hukum rujuk, cara menasihati ibu bapa dan fidyah puasa.

Siri 77 adalah menjelaskan persoalan kedai runcit orang Islam, doa masuk pasar, syarat bertayamum dan kesesatan Syiah dan sifat riyak dan sum'ah

Siri 78 adalah menjelaskan persoalan hadis akhir zaman, menasihati isteri tutup aurat, mati syahid, "hantu" adalah jin atau syaitan, cara menghafal al-Quran dan doa keluar rumah.

Siri 79 adalah menjelaskan persoalan khuf ketika wuduk, solat secara duduk, bab poligami, hukum bercinta, kezaliman yang dibenci Allah dan hukum talak.

Siri 80 adalah menjelaskan persoalan doa cari barang hilang, hukum mengadakan tahlil, adab beristinjak, fidyah puasa dan darah haid.

Siri 81 adalah menjelaskan persoalan tukang masak, hukum bertatu, kenapa ada 4 mazhab, menglap bekas wuduk dan hukm berzina.

Siri 82 adalah menjelaskan persoalan solat ghaib, wang insuran, zina hati dan zina mata, mati syahid dan niat ikhtikaf di surau.

Siri 83 adalah menjelaskan persoalan jemputan jamuan jiran rasuah, solat taubat , syurga dibawah tapak kaki ibu, sebutan "kalau" dan suami yang keras.

Siri 84 adalah menjelaskan persoalan lelaki pakai seluar pendik, cara kawal marah, cara untuk khyusuk dalam solat, cara solat taubat, kawin gantung dan solat qada

Siri 85 adalah menjelaskan persoalan doa pindahkan hujan, tinggalkan yang wajib, lelaki bermusafir hari Jumaat, hadis utamakan kanak-kanak dan suami utamakan adik beradiknya.

Siri 86 adalah menjelaskan persoalan nazar perkara wajib, masaalah mertua dengan menatu, solat duha, rukun dalam solat dan hukum makan ikan rebus.

 Siri 87 adalah menjelaskan persoalan batas pergaulan wanita, aliran dalam dunia Islam, puasa nazar, tafsir surah al-Baqarah ayat 54 dan matahari terbit sebelah barat.

Siri 88 adalah menjelaskan persoalan kedudukan ibu tiri, qada solat, hukum bulu kucing, wanita mengandung anak luar nikah dan menjawab salam orang bukan Islam.

 Siri 89 adalah menjelaskan persoalan awal-awal agama mengenal Allah, tanggungjawab anak lelaki, petunjuk solat istikharah, iddah kematian suami dan tafsir surah Yaasiin ayat 56-59.

Siri 90 adalah menjelaskan persoalan perniagaan riba, niat puasa sunat, jiran yang suka memfitnah, di larang mengkafirkan seorang muslim dan salam dalam solat.

Siri 91 adalah menjelaskan persoalan hukum orang junub memasak, wali fasiq jadi wali nikah, perkara membatalkan wuduk, pendapat mazhab batal wuduk hukum sindir dan mengutuk.

Siri 92 adalah menjelaskan persoalan suami tak beri nafkah, solat tahajud, ibu kandung dan ibu angkat, rasuah untuk dapat jawatan dan fidyah untuk si mati.

Siri 93 adalah menjelaskan persoalan bersalaman dengan bukan mahram, hukum bernazar, nafkah dari sumber yang haram, larangan semasa iddah, multi level marketing (sistem pyramid) dan ayat al-Quran untuk ibu mengandung.

Siri 94 adalah menjelaskan persoalan tertidur semasa solat, harta faraid, ahli keluarga akan bertemu di syurga, syarat berpoligami dan hukum jenayah rogol.

Siri 95 adalah menjelaskan persoalan menguap semasa solat, al-Quran tulisan rumi, aliran Wahabi, ucapan rest in peace dan hukum mempelajari silat kebatinan.

 Siri 96 adalah menjelaskan persoalan air dua kullah masuk najis, hadis fadilat puasa Rejab, keadaan di alam barzakh (kafir atau muslim), qada solat yang dulu dan basuh baju guna mesin basuh.

Siri 97 adalah menjelaskan persoalan gangguan dalam diri, tebus talak, solat jamak ketika pembedahan, wang zakat digunakan untuk umrah dan tak ada wuduk memegang al-Quran.

Siri 98 adalah menjelaskan persoalan solat sunat sebelum magrib, masaalah hutang , ucapan Nabi SAW di saat kewafatan, maksud sunah dan dayus.

Siri 99 adalah menjelaskan persoalan memberi salam, membela burung, hubungan jiran, doa penawar demam dan berjabat salam dengan bukan mahram.

Siri 100 adalah menjelaskan persoalan sifat-sifat Allah SWT, tanda-tanda Allah sayang, zakat pendapatan, berkhatan untuk wanita dan solat taubat.

Siri 101 adalah menjelaskan persoalan jenis beristighfar, sedekah untuk ibu bapa meninggal dunia, jiran suka bergaduh, hukum membunuh nyamuk dan ucapan sayang pada tunang.

Siri 102 adalah menjelaskan persoalan cara menjawab salam bukan Islam, membeli barang tiruan, hukum wanaita memakai bulu mata palsu dan pendakap gigi, bukan Islam masuk masjid dan pergi melihat pertandingan bola piala dunia.

Siri 103 adalah menjelaskan persoalan suami menuduh isterinya, perbezaan cecair wadi, mazi dan mani, hukum melakukan kenduri tahlil, hukum bersalaman dengan bukan mahram dan syarat-syarat rujuk di dalam Islam.

Siri 104 adalah menjelaskan persoalan amalan di angkat setiap hari, minggu dan bulan, penggunaan hadis dhaif, hukum bunuh tikus, mendidik isteri yang deraka dan memikul amanah.

Siri 105 adalah menjelaskan persoalan tujuh golongan mendapat perlindungan Arasy, doa penlindungan daripada gangguan jin, cara-cara bertaubat , tanda-tanda taubat diterima dan wanita menolak poligami.

 Siri 106 adalah menjelaskan persoalan menggunakan tangkal, ciri-ciri wanita solehah, puasa 6 bulan Syawal boleh kah digabung dengan puasa qada, hukum pertandingan memancing dan hukum duduk semeja dengan pemimum arak

Siri 107 adalah menjelaskan persoalan sujud berlapik pakaian, membalas keburukan orang lain, kisah palsu Nabi SAW bertemu iblis , waktu dilarang solat dan hukum melawat orang sakit.

 Siri 108 adalah menjelaskan persoalan bolehkan bercinta, hukum kencing berdiri, siapakan UFO, telinga berdengung, hukum menggunakan inhealer ketika puasa.

Siri 109 adalah menjelaskan persoalan masuk syurga bukan mudah, hukum pakai inai bentuk tatu, apa maksud ghrar, tawassul yang dibenarkan Islam dan fatihah imam tak betul.

 Siri 110 adalah menjelaskan persoalan ibu pilih kasih, ciri-ciri sifat sombong, taubat nasuha, wali nikah dan ucapan salam kepada bukan Islam

Siri 111 adalah menjelaskan persoalan kewafatan Rasulullah, amalan terbaik, isteri ada kekasih minta cerai, hukum faraid dan derma darah orang bukan Islam.

Siri 112 adalah menjelaskan persoalan wanita haid berwuduk, betul ke wanita tak tutup aurat solatnya tak diterima?, hukum sambut hari ibu, solat terawih di rumah dan hukum mengumpat.

Siri 113 adalah menjelaskan persoalan ayah suka maki hamun, tebus talak, beri wang zakat pada keluarga, menjadi isteri solehah dan penyakit sukar nak tidur.


No comments:

Post a Comment